Csillagolvasó

"Valamennyien a csatornában fekszünk, de némelyikünk a csillagokat nézi." (Oscar Wilde) ............................. “Egy olyan ember, aki nem olvas könyveket, semmivel sem különb annál, mint aki nem tudja elolvasni őket.” (Mark Twain)

Friss topikok

  • *Almácska*: hééééééééééééééékáááááááááás!! te miért tudod, hogy BCs??????? fedd föl magad, te hun! :D:D:D (2011.04.30. 14:14) tanulság
  • *Almácska*: Azért, mert sírnom kell, ha arra gondolok, hogy nekem ezt még nem mondták, pedig mennyire szeretné... (2010.09.28. 10:50) maga? igen!
  • *Almácska*: Nem lennék egyedül? megnyugtató. :) Írhatnál te is blogot, hogy lássam, te hogyan bírkózol meg egy... (2010.09.28. 10:46) tanárnak lenni...
  • *Almácska*: Bizonyára. De eddig nem ismertem egyetlen normális Dávidot sem. hohóóó!! Most eszmélek!! Dehogynem... (2010.09.28. 10:44) Egy lányról
  • Kleopatra: Attól függ, hogy kire gondolsz, amikor kijelented, hogy "nincs még egy ember, aki így tudja olvasn... (2010.09.16. 15:41) Olvadás...

Linkblog

2011.05.22. 14:34 *Almácska*

"Jáj és nyekergés"

Címkék: film képek

Én ezt a címet adnám annak a filmnek, amit tegnap láttam. Egy cuki tanítványomnak köszönhetően magamévá tehettem ezt a sokszor dicsőített filmet, amiről eddig csak áradozásokat hallottam, olvastam. Ezért kell írnom pár sort, kompezálás céljából. Ebből a mondatból azonnal kidrerül, hogy nem vettem fel a kedvencek listájára. Mindjárt kiderül, miért nem. Elkezdeném tehát a lehúzást. :) Na jó, nem akarok szemét lenni, bizonyára az is közrejátszott a negatív véleményem kiformálódásában (ami percek alatt megtötrént egyébiránt), hogy óriási elvárásaim voltak vele szemben. Na meg az, hogy nem tartom jó színésznek ezt a Keira kislányt. Sőt, kifejezettem irritál. Azt kérdik: miért, olyan szép. Na igen, de a szabályos oroocskája és szexi vastag szája sajnos nem segíti abban, hogy ne legyen egy kényes liba. Ja, és megfigyelte már valaki a lábát? Ritka ronda. Ahhoz képest, hogy olyan lapos, mint egy deszka, tehát sovány, olyan vastag lába van, hogy csak na. Jól meglepődtem, mikor észleltem. A könyvtáras szexelős jelenetben is a kamera elé dugják a térdét. Hát, ez nagy hiba volt. Akkora térde van, mint a fejem. (Azt hiszem én valami térdfetisizmus áldozata lettem, folyton azt figyelem. Mert igazából érdekes, hogy nincs két egyforma térd, csak a típusok hasolnítanak. Szó 'mi szó, az emberi test lenyűggöz.) És ha már a könyvtárnál járunk, beszéljünk róla kicsit többet. Nem hiszem el, hogy a három perces szex miatt annyira egymásba szerelmesedtek, hogy "örökké várlak" típusú érzés lett belőle. Ha ennyi a szerelem, sose kérek belőle.

Ami nagyon fura még a filmben, s emiatt alig tudom megkomponálni ezt a posztot, az az, hogy erősen gondolkodni kell, melyik jelenet történt meg a "valóságban" és mely csak kitaláció. (Furcsa ilyeneket írni egy teljesen kitalált történetről.) Ami felháborító, hogy ha Briony annyira nagy lelkiismeret-furdalással élte az életét, miért nem dobta fel a tesója haverját? A csokis fiúra gondolok. (Hiszen azt is csak kitalálta, hogy elvette Lolát.) Ja, és ha nem jött haza Robbie a háborúból, honnan tudja, hogy nyekergett Cee után? Na jó, elmondta a barátja. De azt nem tudtuk meg, hogy ő hazajött-e vagy sem. Lehet, hogy őt is csak kitalálta a kis kékszemű, ugyanúgy, mint a félszemű, benga fekete barátot. Eléggé mesés figurák egyébként.

Olvastam, hogy Keira Golden Globe jelölést kapott ezért a filmért. Nem igazán értem, miért. Azt sem lehet mondani, hogy olyan nagy szerepe van, elég kevés jelenetben van érdemi "melója". Csak mert szép zöld ruhája volt, még nem kell díjat adni neki. Nem tud játszani, ezt továbbra is fenntartom. Olyan képeket vág néha, és ez a mimika nála! Azért, mert szexi a háta abban a zöld ruhában, még nem jó színész! Minden filmjében ugyanaz a bárgyú, idegesítő vigyor, a semmitmondó, beképzelt viselkedés. Szép, tényleg, de remélem nem csak én gondolom úgy, hogy ez még nem elég ahhoz, hogy valaki jó színész legyen. Menő, felkapott? Esetleg. De nem díjazottan jó színész.

James McAvoy úgy néz ki, mint egy hobbit. Vagy, mint valami kis törpe a Télapó gyárából. Totál olyan a félrecsúszott álla. Édes fickó, főleg a kis csokornyakkendőjében, amikor bekopog az ajtón. De akkor is manóképű. Remélem, csak a mérgezés miatt nyekereg a lány után, és még mindig nem bírok szabadulni attól, hogy a három perces könyvtárjelenet olyan mély benyomást tett rá, hogy a világon keresztül akar vánszorogni egy képeslappal a szíve fölött. Jaj, ez nagyon nyálas.

A történet egyébként rossz. Nem bírom az olyan filmeket, amiben csak szenvedés van. Persze a történelmi filmek legyenek hitelesek, de ez nem az. Azért mert van benne II. világháború, azért még nem igaz a történet. Van egy elméletem a tévézésről. Én ez alapján nézek filmeket vagy használom a "zajládát". Szóval szerintem az élet eléggé érdekes és problémás ahhoz, hogy bajok tetőzését nézzem még a kikapcsolódási időmben is. Olyankor - tudom, sok filmmániás most meg fog vetni - csak hepienddel végződőket nézek meg. Nem akarok tanulni filmekből, vagy gondolkodni azokon. Csak élvezni akarom. Na jó, ott volt az Egy lányról, meg a Good will Hunting, amelyek a fent említett kedvencek listájának az elején vannak. De úgy általában nem tanulni akarok filmekből,hahnem élvezni a ruhákat, a szép színészeket, a látványos helyszíneket, és esetleg elcsípni egy-egy értelmes szöveget, vagy jelenetet. De nem többet. Az élet eléggé elgondolkodtat, és ha okosodni akarok, inkább olvasok.

A rendező, az operatőr díjának jelölése egyértelműen jogos. A szakszavakhoz nem értek, de veszedelmesen jó a rendezés, a fények; a látványterv díja is szintén jogos. Amikor jön Robbie, és hozza az ikreket, Briony-t felküldik aludni. Ahogy fellép a fényben úszó lépcsőkre és visszafordul - na az a pár pillanat az összes előző és a következő jelenetekért kárpótolt.

Mégis van benne rengeteg felesleges rész. Olyanok, melyektől azt gonsolom: miért rakták bele, ha nincs elvarrva utána a szál. Biztos ezek a gondolkodást próbálják generálni. S láss csodát: azon kattog az agyam, minek az oda. :) Cseles, mondhatom. Ja, és egy pasi hogy tud ilyen regényt írni, de most komolyan? Ez a hatáskeltő, limonádé stílus menne nekem is, majd meglátjuk, lehet, hogy megpróbálok vele pénzt szakítani.

Ja, van még egy pozitívum: a kis Brionyt játszó Saoirse Ronan messze a legszebb szereplő a filmben, és messze a legjobb színész. Minden elismerésem. (A középső viszont kifejezetten csúnya...)

De mégis egy szó, mint száz: Vágy és vezeklés, nem tetszettél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bigapple.blog.hu/api/trackback/id/tr462923662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása